Шапка пълна с небе

Сър Тери Пратчет е изключителен разказвач, неговият свят е вълшебен, умен и саркастичен. Светът на диска е място където историите са живи, техните герои дишат, смеят се, плачат и обичат. Това е място, за което има написани книги и ние имаме щастието да ги четем и препрочитаме. Не знам дали цялото му творчество е подходящо за деца, но Шапка пълна с небе е чудесен приказен роман за деца. Не за всички деца, за попорасналите, за умните, за тези с чувство за хумор, тези които имат търпението да разберат книгата и нейните герои.
Това е история за порастването, за същността на магията, за силата на приятелството.
Тифани е момиче, което трябва да напусне своите баирчини и да отиде да учи как да бъде вещица, защото тя може да бъде истинска такава. Но някъде по този път нещата малко се объркват и едно прастаро същество се оказва събудено, а то си няма собствено тяло и започва да търси подходящо такова.
От тук започва приключение, което по своята същност е вълшебна приказка, но самата тя е разказана от вълшебник. А героите в тази приказка са просто прекрасни.
Главната героиня е единадесет годишна млада дама, която има в себе си много от силата на Земята и притежава достатъчно ум за да разбере каква е нейната същност. Тя съумява да се превърне от неуверена ученичка в истинска вещица, която няма нужда от блестящи дрънкулки и магически пръчки за да направи заклинание.
Това разбира се, не се случва от само себе си, тя е под попечителството на удивителната госпожица Либела, която си има едно съзнание и две тела. Освен това е достойна за пример вещица, която полага грижи за всички, независимо от това дали го заслужават или не. Съвместното им ежедневие показва на Тифани, че зад всеки успех, се крие голяма доза усърдие и труд, независимо от това колко вълшебна сила притежаваш или си мислиш, че имаш.
Зад госпожица Либела стои госпожа Вихронрав. Тя е въплъщението на царственост и достойнство в стари ботуши, овехтяла наметка и островърха шапка. Баба Вихронрав е върховната вещица, въпреки, че сред вещиците цари равноправие. Тя е повелителката на пчелите, които нямат нищо общо с клюките и е любителка на чая с бисквити, независимо от обстоятелствата, при които могат да бъдат консумирани.
Към тази вещерска компания се присъединяват Нак Мак Фигъл. Те са приказни герои, стоящи най-близо до феите, но са феи на „големата смръдлива ужасно бодлива кат железо парлива коприва от страната на звънливчетата“, употребяват думи като смарангесница и баламурник и се опитват да убедят всички, че натаралянкан значи много изморен.
Всички те трябва да се преборят с роището, което не може да бъде убито.
Краят на тази история е изненадващ, вълшебен и безкрайно добър. И всъщност точно когато си мислите, че историята ще свърши, тя продължава.
От нея ще научите, че вълшебството е в същността на вълшебниците, че то просто е там и не са му необходими скъпи и шарени украшения и помощни средства. Ще разберете, че най-много магия има във всекидневната доброта и че да си умен е изключително интересно и жизнено необходимо, понякога.
Освен това ще разберете, че колкото повече ви е страх, толкова по-смели можете да станете; че доброто и злото са доста относителни категории и че не всичко което изглежда готино и зашеметяващо е такова.
Защото понякога истинските вещерски шапки са просто невидими.
Невъзможно е да се разкаже за това, колко добре написана и омагьосваща е тази книга в няколко реда.
Това е роман, който е чудесно въведение в Света на диска. Той е изпълнен с положителни примери и редица истини за живота. Всичко това е поднесено в история, разказана по изумителен начин. Прочитането на книгата ще покаже на децата, колко виртуозен може да бъде езика и как думите могат да изграждат невероятно забавни ситуации. Те ще ги накарат да се смеят на глас, независимо от това дали са в градския транспорт или на дивана вкъщи.
Въпреки многото хумор има редица сериозни и философски въпроси, които може да обсъдите заедно с децата си.
Защо истинското вълшебство не се нуждае от магическа пръчица?
Как така същността на магията е да знаеш кога да не направиш магии?
Защо повечето млади вещици са окичени с безброй сребристи украшения?
Трудно ли е да намериш къде се крие твоята истинска сила?
Защо правенето на сирене е сравнено с вълшебството?
Тифани е страхотна главна героиня, която пораства заедно с поредицата за нея.
Шапка пълна с небе е втория роман от пет, които разказват за живота на младата вещица в Света на Диска. Това са книги, в които се разказва за момичета, но не са момичешки. Това са книги, в които младо момиче се превръща жена и дама … въпреки овцете и старите ботуши.