Нели и принцеса

Когато се пише за хубава книга се изтъква това, което е изключителното. Страхотна история, невероятен край, драматични приключения, говорещи животни – е, тук няма нищо изключително и точно това прави тази книжка толкова прекрасна.

В нея  се разказва за Нели. Тя е в трети клас, има семейство, има приятели и й се случват нормални момичешки неща.

Тя се вълнува за първия учебен ден, харесва подаръци, забавлява се у дома. Усмихва се, говори глупости, плаче, пее.

И среща Принцеса.

В живота на всички се появяват важните хора, в живота на децата също.

Нели се учи на приятелство.

Разбира, че не винаги тези, които постоянно те хвалят и ти се възхищават, са истинските приятели. Че понякога най – неочакваният човек, може да се окаже твоят човек.

Нели се учи да се извинява и да признава грешките си. Доста усилия и коства да бъде честна и справедлива. Но пък помощта на семейството се оказва толкова хубава !

Нели може да бъде и сърдита, обидена и даже да казва не до там прилични думи.

Но Нели е едно съвсем реално малко момиче, което просто живее живота си и се справя прекрасно.

Авторката пише с лекота, по детски, много забавно и искрено. Езикът е много подходящ за деца, които се учат да четат самостоятелно.

Илюстрациите в тази книга са това, която я превръща в нещо специално. Те са съвсем равностойни на текста. Обогатяват го, развиват го и показват света на героите.

Нарисувани са в онзи стил, който е съвсем подходящ за деца в начална училищна възраст.

Не са бебешките, които заемат огромна част от книгите за малките. Обаче не са и онези картинки, които се срещат веднъж на 15 страници, в книгите „за големите“. И не са комикси, които големите някак не приемат за четиво.

Илюстрациите са точно толкова, колкото трябва, за да потънеш в историята и да ти бъдат опора, за да се справиш с „цяла книга сам“.

И най-хубавото е, че има втора книга от поредицата.

Историята за Нели и принцеса е момичешка книжка, която разказва за ежедневието на едно средностатистическо семейство. Показва колко забавен и чудесен може да бъде нашият реален живот. Този, който е пред очите ни всеки ден.