Съществува ли Дядо Коледа?

Съществува ли Дядо Коледа  – коледна пиеса на 3 а клас

Софи излиза на сцената, прибирайки се от училище и разказва какво ѝ се е случило. 

Софи

Здравейте, аз съм Софи. Тъжна съм днес, защото Алекс каза, че Дядо Коледа не съществува. И освен, че го каза, започна да ми се подиграва. Нарече ме бебе! Аз обаче вярвам в Дядо Коледа. Сигурна съм, че той съществува. Как я има Коледа и подаръците, и светлините, и сладките с канела, ако го няма Дядо Коледа?

В стаята влиза майката на Софи.

Майката на Софи

Здравей, Софи! Как мина училище днес? Май не много добре, изглеждаш разстроена. Искаш ли да отидем до коледния базар? Една меденка с канела и чаша горещ шоколад със сигурност ще те накарат да се почувстваш по-добре.

Софи забравя телефона си на бюрото. Двете излизат на разходка.

На сцената излиза Алекс.

Алекс

Аз съм Алекс. Малко виновен се чувствам днес. Обидих Софи, нарекох я бебе. Но как може още да вярва в тези бебешки глупости! Разбира се, че няма Дядо Коледа, всичко е измислица, за да бъдем послушни. Не е възможно някакъв си старец да носи подаръци на всички деца по света! Напълно нереално е!

Излиза.

На сцената се качва зайчето Феликс.

Зайчето Феликс

Здравейте! Аз съм зайчето Феликс и познавам Софи още от съвсем малка, от бебешкото кошче. Аз съм нейният най-добър приятел и съм плюшена играчка. Вълшебна. Софи изглежда много разстроена. Мисля, че трябва да направя нещо, за да ѝ покажа, че Дядо Коледа наистина съществува. Но Алекс е прав, един човек не може да се справи с Коледа.

Взима раницата си и телефонът, забравен от Софи.

Ще отида на пътешествие и ще снимам всичко по пътя си, така ще разкажа на Софи за Коледната магия и за всички, които я правят истинска.

Излиза.

Говори Фелиск.

Здравей Софи, ето ме и мен.  Виж кого срещнах първо.

Феята на Коледната украса.

Привет, Софи! Аз съм феята на Коледната украса. Знам, че не си чувала за мен, но аз съществувам. Как иначе ще се появи коледно настроение? Възрастните са постоянно заети, все бързат – на работа, на пазар, да изчистят, да изперат, да сготвят. А когато аз се появя им разбълничквам мислите и те започват да виждат навсякъде красиви сребърни снежинки, златни звездички, разноцветни лампички. После ги носят у дома и коледния дух се са настанява удобно на дивана в хола.

Феята на Коледните сладки

Здравей! Аз съм феята на коледните сладки. Сладкишите са много важна част от всеки празник, без тях никога не е истински празнично. За това аз правя така, че хората освен да приготвят сладки за себе си  и ги подаряват. Така за всеки има частичка коледна магия, даже по няколко частички. А когато хапнеш вкусен коледен сладкиш, няма как да не ти стане хубаво!

Феята на коледните картички

Пък аз съм феята на коледните картички и специалните пожелания. Родена съм през 1843 година в Лондон. Сега живеят повече в Интернет, а не в пощите. Което даже е по-хубаво, защото така стигам все по-надалеч и сбъдвам все повече желания! Коледните пожелания са вълшебни – почти винаги се сбъдват!

Говори Феликс

Чао от нас, Софи! Продължавам към Корматунтури.

Феите слизат от сцената. Качват се Дядо Коледа и Баба Коледа

Дядо Коледа

Ей, Софи! Разбира се, че съществувам, ето ме! Съвсем истински съм и управлявам цялата тази коледна империя. Разбира се, че не мога да се справя сам. Твърде сложно е – писма, подаръци, доставки, елените и шейната. Имам много помощници. Най-важният е баба Коледа.

Баба Коледа

Здравей, мила Софи! И аз съм съвсем реална, без мен Коледа едва ли щеше да съществува. Нямаше кой да буди Дядо Коледа и му прави топъл чай. Нямаше да има кой да избира опаковъчна хартия за подаръците и да поръчва  празнични панделки. Освен това елените трябва да ходят по два пъти в годината на профилактичен преглед. Също така е много важно джуджетата да си пият витамините всяка сутрин!

Говори Феликс

О! Ето ги и джуджетата!

Баба Коледа и Дядо Коледа слизат от сцената.

Качват се джуджетата.

Джуджето Ръкописко

Аз съм джуджето Ръкописко. Имам изключително важна работа – разчитам коледните писма на децата. Не знам на какво ги учат днес в училище, но почерците им са ужасни. Понякога ми отнема часове да разбера какво си е пожелал, например, Боби от втори Ж.

Джуджето Инженер

Аз пък съм джуджето инженер. Моята длъжност е нова. Напоследък децата все си поръчват разни машинарии – телефони, таблети, дронове, плейстейшъни. Дядо Коледа ме изпрати на обучение в Университета и сега аз отговарям за всички технически подаръци.

Джуджето, отговарящо за елените

Аз пък отговарям за елените. Много е важно да е подсигурен качествен транспорт! Шейната да е в изправност, елените да са нахранени, да има достатъчно топъл чай. Трябва внимателно да са изчислени всички спирки за почивка и на всяка трябва да има тоалетна.

Феята на Момичешките подаръци

Здравей, Софи! Ето ме и мен – феята на момичешките подаръци. Нали все някой трябва да следи как се изпълняват желанията. Не може Ани да си поръча телефон и той да пристигне при нея с калъф на динозаври! Или Милена да си поръча кънки, пък те да дойдат в син цвят!

Всички казват: Чао, Софи! Имаме много работа.

Говори Феликс.

Софи, за малко да забравя, виж кого срещнах още при Дядо Коледа.

Показват се две палави джуджета.

Джудже Пакостник 1

Здравей, Софи! Ние сме джуджетата пакостници! Идваме при непослушните деца в коледната сутрин и правим поразии. Например, ако детето е било много непослушно му скриваме шапката и ръкавиците и то не може да излезе да играе в снега, и да се забавлява с другите.

Джудже Пакостник 2

Или пък правим така, че на коледния обяд да му се падне пресолена порция, или за него да остане най-мъничкото парченце от коледния сладкиш. Може пък да се замислят, тези непослушни деца, защо на тях им се случват тези неприятности!

Казват Чао, Софи! И слизат от сцената!

Излиза Софи.

Ето къде са изчезнали и Феликс и телефона. Как ли ще реагира Алекс, като покажа клиповете на всички в училище?

Говори Феликс.

Софи, моето пътуване продължава, виж кой помага на Дядо Коледа в Холандия.

Излизат свети Николаус и неговият помощник Пит.

Пит

Здравей, Софи! Ние сме помощниците на Дядо Коледа в Холандия. Идваме на 6 декември, слизаме от нашия кораб и раздаваме на всички лакомства и бонбони.

Свети Николаус

През нощта обикаляме къщите на децата. В Холандия те трябва да оставят обувките си пред входната врата, ако са слушали, на сутринта ще намерят там малък подарък и нещо вкусно, ако са били непослушни там ще има само съчки и камъчета.

Свети Николаус и Пит слизат.

Говори Феликс.

Софи, виж кой води Коледа в България.

Излизат Коледарите.

Коледар 1

Ние идваме винаги на Бъдни вечер срещу Коледа. Обикаляме домовете на хората и носим благословии за тях.

Събрали се

момци, все коледари.

Де рано ранили, де късно къснили

по тез кални друмища.

Те почукали, потропали.

Помислили, че ще излезе някой лош човек,

да се кара, да се бие,

а той излязъл добър човек.

Коледар 2

Орадвал се, обрадвал се, че бръкнал в куюм джобове,

извадил китка нахтари,

че отброил чимшир порти

и ги въвел в равни двори,

в равни двори, бяла къща.

Да попеят добри песни, добри песни коледарски,

че ги дарил с добра дара, вит-превит кравай.

На кравая сребро, злато, кръст.

Коледар 3

Да е мирна и честита, плодовита –

зелен клас на нива, голям грозд на лозе,

жълт мамул на леса, червена ябълка в градина,

пълна къща със коприна.

До година, до амина.

Да кажем дружина: „Да бъде!

Коледарите слизат от сцената.

Излиза момче в къси панталони и тениска.

Здравей, Софи! В Австралия Коледа е в разгара на лятната ни ваканция. Ние чакаме Дядо Коледа на плажа, той идва със сърф и по бански. Празника при нас е много различен, защото е горещо, няма сняг и не украсяваме елхи, но пак е чудесно и при нас децата получават подаръци.

Говори Феликс

Здравей, Софи, от Австралия попаднах в Русия, виж кого срещнах там.

Здравей, Софи! Аз съм Снежанка, ние с Дядо Мраз носим коледния дух в Русия,  но тук хората изпращат старата година и посрещат новата. Тогава за тях е най-големият празник. Семействата се събират около богата трапеза, всички са облечени с най-хубавите си дрехи, а децата също получават подаръци. Чао, Софи, отивам да видя дали дядо Мраз няма нужда от мен!

Снежанка слиза и се качват вещицата Бефана и нейното коте помощник.

Бефана

Софи, аз съм Бефана, добрата вещица. Идвам чак на шести януари при децата от Италия.

Когато тримата мъдреци търсеха новородения Христос, те попаднаха в моя дом, обаче тогава аз чистех. Не можах да ги упътя и не тръгнах с тях, исках да си довърша чистенето и да намеря подходящ подарък за малкия Христос. Когато бях готова, вече беше прекалено късно.

Котето Петя

Понеже тогава не успяхме да поднесем дар на младенеца, до днес подаряваме подаръци на всички деца. На послушните оставяме в чорапчетата книги, играчки и лакомства, а на непослушните – късчета въглен.

На сцената се качва Феликс

Виж, Софи, Дядо Коледа съществува и коледният дух достига до всяко кътче на нашата планета. Наистина, той не се справя сам, но може да разчита на своите помощници. Защото, когато всички заедно вярваме в добротата и чудесата, те се превръщат в реалност!

Пиесата е написана по “Коледни писма от Феликс” на Издателство “Фют”