5 причини да прочетете Матилда с децата си

Децата истински харесват Матилда

Моят клас е от 24 ученици, всеки един харесва Матилда. Истински са почувствали и преживяли нейната история. По време на работата върху романа, часовете са пълни с глъч и изказано на висок глас лично мнение. На децата истински им пука за нея.

 

„Матилда“ на Ролад Дал е Литература за деца.

Този роман, за мен, като учител, е много добра  основа за работа. Вътре има всичко, което може да се отнесе към качествен текст за деца – прекрасен език, близки до децата герои, интересна история, описания, разсъждения, паралели с реалния живот на учениците. Това е стойностна книга, превърнала се в класика. Множество от темите, засегнати в него, са актуални и сега. Каква е същността на училището? Виждаме ли истински децата си? Какво е значението на четенето за младите и развиващи се умове?

 

Матилда има супер сили.

Децата харесват супер героите, израстват с тях. Супер героите са част от техния свят и ще продължат да бъдат част от живота им като тийнейджъри. Дали ни харесва или не, няма особено значение. Те са примерът за подражание, носители на всички важни днес послания.

Матилда не е типичен супер герой, но тя има супер сили, които използва за добро и са придобити посредством четене. Тя показва на четящите деца, че са готини, а нечетящите откриват в книгите нещо специално.

 

Това е книга за училището.

Това е роман, в който училището всъщност е хубаво място. Да, на пръв поглед не изглежда така, но ако се вгледате внимателно ще видите. В класа на Матилда децата са задружни и тя се чувства съвсем добре сред тях. Учителката е мила, внимателна и разбираща, въпреки условията в които живее. А библиотекарката /нищо, че не е училищна/ е истинска фея на книгите. В книгата училището е място, където се цени справедливостта и доброто побеждава.

 

Тази книга учи.

Историята, която ни разказва Роалд Дал е богата на невероятно много поуки и дава поводи за смислени дискусии. Тя показва как може да си благородно непокорен и как всеки може да защитава истината. Матилда е смело малко и умно момиче. А може би именно нейният ум я прави смела? Смелостта й води до щастливия край, а съобразителността ѝ чертае пътя, по който тя достига до него.

А не искаме ли всички децата ни да умеят да отстояват себе си и това, в което истински вярват?

Да намират своите супер сили дори в трудните моменти?

Да бъдат добри и достойни, искрени и смели?

 

Матилда е страхотна малка умна дама! Тя е внимателна и възпитана, умна и непокорна! Матилда е вдъхновение!

Издател: @enthusiastpublishing