Как да помогнем на първокласника да се чувства добре

Помогнете на детето да се почувства можещо и успешно. Хвалете го, поощрявайте го за всеки малък успех и изпълнена задача.  Дете, което вярва в себе си и вижда, че му се получава ще иска да постига все повече и повече. Ще посреща уверено и със самочувствие трудностите.

Не критикувайте детето си, а предлагайте помощта си. Покажете му как е лесно и правилно може да се справи само. Бъдете готови да обясните и покажете няколко пъти.

Ученето на нови знания и умения се осъществява благодарение на трудностите и грешките. Да сбъркаш и да не разбереш от първия път е нормално, естествено и необходимо. Децата трябва да знаят, че винаги могат да потърсят помощ от учителя и да му зададат въпрос.

Учениците имат нужда от почивка. Не ги претрупвайте с допълнителни упражнения. Поговорете с тях за училище, но не за учебния материал, а за приятелите, за отношенията, за хубавото и лошото там.

Децата имат нужда от разнообразие. Почивайте активно в заедно. Разхождайте се в парка, карайте колела, посетете музей или библиотека, отидете на театър. Новите впечатления ще напълнят почивните дни с приятни емоции, които детето ще иска да сподели с приятелите в училище.