Лятното четене и първокласниците

След края на първи клас, следва задължителният списък с книги за лятно четене. Този списък ще получат и моите ученици, но преди това искам да направя няколко кратки и важни уточнения.

Няма как децата да заобичат четенето, ако ги караме да четат по задължение. Задължително е да могат да четат. Това вече са го овладели. Сега остава да имат достъп до интересни и завладяващи книги.

Детето трябва да иска да разбере какво се случва с героите, да бъдат те част от неговия малък свят.

Може би тези герои няма да се харесат на вас, няма да разберете неговия интерес към тях, но това не е важно. Важно е четенето  да се случва с желание, интерес и любопитство.

 

Нехудожествената литература е литература също. Детето ви може да предпочита енциклопедии и книги, разказващи за реалния свят. Четенето на тези книги е също толкова четене, колкото и прочита на български народни приказки.

Говорете с детето си за прочетеното. Нека то да почувства вашият интерес, да разбере, че за вас е важно да чуете това, което то има да разкаже във връзка с прочетеното.

И не на последно място комиксите и графичните романи също са литература.

Следвайте списъка, но не прекалено усърдно. Нереалистично е да очаквате от детето си да прочете всичко в него.

Изберете три/пет книги. Нека тези книги бъдат интересни и за вас. Споделете с детето си,  за какво се разказва в тях, представете историята чрез ваши спомени, разкажете някой изключително забавен момент от нея, нека детето да поиска да прочете същото, като мама/тати.

Може да не харесате нито една книга от списъка, но детето ви да прочете десет други.

За мен, като преподавател на вашите деца, е важно, те да искат доброволно и самостоятелно да прекарват известна част от деня в четене на книги.

Нека списъкът да ви насочва и да ви помогне да намерите най-подходящите и интересни книги.

 

СПИСЪКЪТ

  1. А. А. Милн – Мечо Пух
  2. Ангел Каралийчев – Приказки
  3. български народни приказки
  4. Астрид Линдгрен – Пипи Дългото чорапче
  5. Джани Родари – Приказки по телефона
  6. Езоп – Басни
  7. Йордан Радичков – Ние, врабчетата
  8. Ран Босилек – Патиланци
  9. Х. К. Андерсен – Приказки
  10. Емилиян Станев – През води и гори