Агата и Лари: Бенгалската прела

Има една такава литература, която е увличаща, графична и лесна. Нея може да четеш в хамака, докато си на къмпинг или под чадъра на плажа, или в креслото вкъщи, когато навън вали.

Агата и Лари са героите от една такава лятна детска книга. Те  са детективи, съвсем истински при това.

Агата е прелестна госпожица, с прекрасни маниери и ерудиран ум, която има за домашен любимец също толкова красив и интелигентен котарак. Освен това тя си има и Лари, който е неин  братовчед и иска да стане детектив или поне учи в такова училище. Благодарение на помощта на Агата Лари успява да разрешава криминалните случаи от училище, а тя се впуска във вълнуващи приключения, които един ден ще я направят прочута писателка.

Тази книга ще ви пренесе в дъждовния Лондон, а след това ще ви отведе до загадъчна Индия. В град Чотока, от храма на богинята Кали, е изчезнал ценен артефакт. Кой и защо го е взел ще разберете ако правите компания на нашите герои в тяхното разследване.

Приключенията на Агата и Лари са разсказани в съвсем истински криминален роман, които притежава всички основни негови характеристики: престъпление, разследване, заподозрени и даже дедукция. Написан е за деца и всичко в него е представено достъпно и реално, без да е плашещо или излишно опростено. Историята върви гладко и динамично, всяка глава е образна и картинна. За това помагат и илюстрациите в книгата, които допълват и обогатяват чудесно текста.

Книгата предоставя много възможности за работа върху нейното съдържание.

Може да започнете като поговорите за това какви са героите в нея и кои са техните отличителни характеристики.

След това може да обсъдите каква е мотивацията за действията на всеки един от тях.

Какъв е Лари и защо не е съвсем отдаден на ученето си?

По какво се различава от него Агата и защо е винаги зад гърба му?

Кой е всъщност техният помощник иконом и какво го кара да бъде пазител и помощник на децата?

Бихте могли и да проведете разговор с философска насоченост като се спрете на темата „Винаги ли лошият герой е наистина лош?“.

Също така може да разсъждавате върху мотивите да бъде нарушен закона – защо някой би го направил?

Има място и за чисто географска дискусия – къде е Лондон, а Индия?

Може да възложите на по-големите деца сами да открият историческата връзка между Великобритания и Индия.

Тази книгата е чудесен повод да въведете децата си в литературните жанрове и да ги запознаете с криминалния роман, както и да им разкажете за класиците в него Агата Кристи и Артър Конан Дойл.

Бихте могли да потърсите аналози с криминалния жанр в вече познати за децата произведения.

По смелите възрастни могат да предизвикат децата  да съчинят самостоятелна криминална мистерия и когато те са готови, да се опитат да я разгадаят.

За мен тази книга е удачен избор за лятно ученическо четиво най-вече заради достъпния обем, динамичната история и множеството възможности за съвместна работа върху съдържанието й.